סוכרת כתאונת עבודה

סוכרת היא מחלה מטאבולית, המתאפיינת בחוסר או בתפקוד לקוי של ההורמון אינסולין באיזון רמות הסוכר בדם. מדובר באחת המחלות הנפוצות בעולם: מוערך כי עד 10% מהאוכלוסייה הבוגרת של מדינות מערביות חולה בסוכרת, כאשר לפחות 20% מהחולים אינם מאובחנים. 

מחלת הסוכרת נחלקת באופן כללי לשני סוגים: סוכרת מסוג 1 (שפעם כונתה "סוכרת נעורים"), המתאפיינת בחוסר יכולת או ביכולת פגומה של הלבלב להפריש את הורמון האינסולין במידה הנדרשת לשמירה על איזון הסוכרים בדם; וסוכרת מסוג 2 (שפעם כונתה "סוכרת מבוגרים"), המתאפיינת בפיתוח תנגודת לאינסולין כך שהגוף נדרש לייצר יותר ויותר מן ההורמון על מנת להשיג איזון ברמות הסוכר בדם. סוכרת מסוג 1 היא מולדת, וכ – 5% מכלל חולי הסוכרת לוקים בסוג זה של המחלה. לעומת זאת, סוכרת מסוג 2 היא נרכשת, והיא נגרמת כתוצאה מצריכת יתר של סוכרים ופחמימות פשוטות, מאורח חיים יושבני ומיעוט של פעילות גופנית, ומהתמודדות עם לחץ ומתחים. 95% מבין כלל החולים בסוכרת, חולים בסוכרת מסוג 2. בניגוד לסוכרת מסוג 1, סוכרת מסוג 2 ניתנת בחלק מן המקרים למניעה ובשלבים מוקדמים של המחלה ניתן לטפל בה ולעכב את התפתחותה. 

מחקרים רבים הוכיחו את הקשר בין מתח לבין התפתחות של סוכרת מסוג 2 ותנגודת לאינסולין. מכאן, שמתח בעבודה עלול במקרים מסויימים להיקשר להתפרצות של מחלת הסוכרת במבוגרים. 

סוכרת מוכרת כמחלת מקצוע או כתאונת עבודה כאשר ניתן להוכיח קשר בין אירוע טראומטי עתיר לחץ בעבודה, או בין מקרים רבים של מיקרו טראומה ואירועים נשנים של לחץ רב בעבודה, להתפרצות של סוכרת. אין זה פשוט להוכיח בפני הוועדות המקצועיות של המוסד לביטוח לאומי את הקשר בין סוכרת לאירועים בעבודה ולפיכך להכיר בסוכרת כמחלת מקצוע, אולם במקרים בהם ניתן להוכיח את הקשר, ניתן לקבל פיצויים, אחוזי נכות, ולעיתים אף קצבה חודשית קבועה המסייעת להתמודד עם המחלה ועם הירידה בכושר ההשתכרות הנובע מהצורך לשמור על אורח חיים מתאים להתמודדות עם סוכרת. 

מתי סוכרת תוכר כמחלת מקצוע או פגיעה בעבודה?

על פי תקני המוסד לביטוח לאומי, ניתן לקבל אחוזי נכות בגין מחלת הסוכרת בשיעור של עד 100%. הקשר בין התפרצות ואבחון של מחלת הסוכרת לבין אירועים חריגים בעבודה הינו על בסיס מתח נפשי, וכאמור, ניתן לבסס קשר כזה על פי אירוע בודד במהלך העבודה המתאפיין ברמות מתח חריגות, או במתח מצטבר כתוצאה מתנאי עבודה לקויים. למשל, קרו בעבר מקרים בהם התפרצות אלימה במקום העבודה (שוד, האשמה של עובד הכוללת לקיחתו למאסר בידי שוטרים, אירועים אלימים, וכדומה) הובילה לאבחון של סוכרת ולהכרה בסוכרת כתאונת עבודה. 

חשוב לדעת: סוכרת היא, כאמור, מחלה נפוצה בקרב אוכלוסיית העולם המערבי, הסובל גם מהשמנת יתר וגם מנטייה לאורח חיים יושבני ברמות גבוהות של מתח. על כן, הקשירה בין אירועים בעבודה לבין התפרצות של סוכרת דורשת בדרך כלל ייצוג מקצועי. צוות המומחים של מגן זכויות הוא בעל ניסיון בליווי תהליכים של הכרה בסוכרת כתאונת עבודה – ונשמח לעזור גם לכם להגיש תביעה עניינית, מקיפה ומדוייקת ולהגדיל את הסיכוי להכרה בסוכרת כתאונת עבודה. 

מה הפיצוי והסיוע שאפשר לקבל עם ההכרה בסוכרת כתאונת עבודה?

מי שמקבלים אחוזי נכות עקב מחלת הסוכרת יקבלו מן המוסד לביטוח לאומי וממוסדות נוספים בישראל סיוע כספי, הקלות והטבות בהתאם למצבם. הסיוע יכול להתבטא בקבלת מענק כספי חד פעמי (עבור שיעורי נכות של עד 19%) או קבלת קצבה חודשית קבועה. לפי אחוזי הנכות והפגיעה בכושר ההשתכרות ניתן יהיה לתבוע קצבת שירותים מיוחדים, סל שיקום, ואפילו פטור מתשלום מס הכנסה במקרים של אחוזי נכות של 90% ומעלה. 

מה קורה אם התביעה להכרת בסוכרת כתאונת עבודה נדחית?

לאחר דחייה של הביטוח הלאומי את התביעה להכרה בסוכרת כתאונת עבודה, ניתן להגיש תביעה בבית המשפט להכרה בסוכרת כפגיעה בעבודה. על מנת להקטין את הסיכוי לאי הבנה כזו, נמליץ לפנות לצוות המקצועי של מגן זכויות לקבלת ליווי מקצועי, מדוייק ועתיר ניסיון ולהגשת תביעה שתסייע במיצוי כלל הזכויות.