בשנת 2020 (על פי נתונים שהתפרסמו בשנת 2023) אובחנו בישראל 1,675 חולים חדשים בסוגים שונים של סרטן העור, כאשר מלנומה היא הסוג הנפוץ ביותר. 92% מבין המאובחנים החדשים אובחנו בשלב מוקדם של המחלה, כך שהטיפול בסרטן הוא בעל סיכויים גבוהים יותר להחלמה מלאה.
לצד ההתמודדות הנפשית עם המחלה, נדרשים החולים לטיפול אינטנסיבי לטובת החלמה ויכולת ההשתכרות והתפקוד שלהם עלולה להיפגע. תהליך ההחלמה מסרטן העור עלול להיות ארוך ותובעני ובמהלכו ייתכן שהיבטים רבים של החיים, כמו הקריירה והשכר החודשי, ייפגעו.
בישראל, חולי סרטן ככלל וחולים בסרטן העור ובמלנומה בפרט זכאים לקבלת סיוע מהמדינה בדמות קצבאות על פי הצורך, הטבות והקלות, זכויות רפואיות ותשלומים שיאפשרו תהליך החלמה מופחת בדאגות.
כל הזכויות של חולי סרטן העור במדריך לפניכם – ריכזנו את זכויות חולי סרטן העור מטעם הביטוח הלאומי בחלקה הראשון של הכתבה ולאחריה רשימה ארוכה של זכויות, הקלות והטבות מטעם גופים נוספים במדינה.
סרטן העור – הסוגים, האבחון והטיפולים האפשריים
סרטן העור הוא מסוגי הסרטן הנפוצים בישראל, בעיקר בשל קרינת UV מקרני השמש – וממכוני שיזוף. הסוג הנפוץ ביותר של סרטן העור הוא מלנומה, אולם קיימים עוד שני סוגים נפוצים פחות של סרטן העור, הם סרטן תאי הקשקש (קרצינומה SCC) וסרטן תאי הבסיס (קרצינומה BCC).
אבחון מוקדם של סרטן העור מציל חיים. מי שמזהים נגעים, אזורים בעלי גוון עור כהה יותר, נגעים שאינם מגלידים או נגעים בעלי מראה לא סימטרי או גבול שאינו ברור – מומלץ שיפנו לרופא עור לטובת שלילת ממאירות של הנגע. מומלץ לבצע בדיקת שומות ובדיקה כללית אצל רופא עור למניעת סיכון לסרטן עור מידי שנה – או לעיתים תכופות יותר עבור מחלימים ובעלי היסטוריה משפחתית של סרטן העור.
לאחר אבחון של סרטן העור, הטיפול הוא אישי ומותאם להתקדמות המחלה ולמאפייניה. הטיפול בסרטן העור כולל היום בדרך כלל ניתוחים מקומיים להסרת הנגע, טיפולי הקרנה מקומית או כימותרפיה, וטיפולים ביולוגיים הניתנים בכדורים. הטיפול בסרטן העור הוא ללא ספק טיפול מציל חיים אולם ברוב המכריע של המקרים גם הטיפול עצמו מגיע עם תופעות לוואי, כמו תפקוד ירוד, חולשה, הקאות, קושי לבצע פעילות פיזית קלה, עייפות רבה, ואפילו דיכאון.
במקרים של השפעת סרטן העור על יכולת התפקוד והפרנסה של החולה – חשוב לדעת כי המוסד לביטוח לאומי, ביטוחים פרטיים ושורה ארוכה של מוסדות נוספים, מעניקים סיוע שיש בכוחו להקל על ההתמודדות ועל שמירה על יציבות במהלך ההחלמה. סרטן העור עלול גם להופיע כמחלת עבודה, כתוצאה מחשיפה לחומרים קרצינוגניים (מסרטנים) במקום העבודה – במקרים כאלה ייתכן גם סיוע נוסף.
מי שמתמודדים עם תהליך ההחלמה מסרטן העור נדרשים לטיפולים רבים ולתעצומות נפש בתהליך. לכן, צוותי המומחים של מגן זכויות מציעים ליווי מקצועי בתהליך של מיצוי הזכויות, לקבלת מלוא הסיוע המגיע לכם. סיוע כזה, הניתן גם בצורה של קצבאות כספיות וגם בצורה של הנחות והקלות, יאפשר לכם להתמודד עם ההחלמה מסרטן העור בהצלחה רבה יותר. פנו אלינו לקבלת מידע נוסף על זכויות חולים במלנומה וסרטן העור – ונשמח לעזור!
סרטן העור וקביעת אחוזי נכות מטעם המוסד לביטוח לאומי
אחוזי נכות מטעם המוסד לביטוח לאומי מזכה את מקבלה בסל של הטבות, הקלות וזכויות, לצד קצבת נכות חודשית לאורך כל תקופת הפגיעה ועד להחלמה מלאה וחזרה לעבודה. לא כל המקרים המוכרים כאחוזי נכות הם מקרים של מחלות סופניות, כלומר כאלה הנמשכות לצמיתות – מקרים רבים של קצבאות נכות ניתנות לתקופה מוגבלת, לשם סיוע רק עד להחלמה מלאה. סרטן העור מזכה לעיתים קרובות בקבלת אחוזי נכות לתקופה קצובה, ולצד זה קבלת קצבת נכות בשיעורים משתנים על פי דרגת הפגיעה.
תהליך ההכרה בחולה סרטן לטובת קבלת קצבת נכות הוא תהליך מורכב ולעיתים ארוך. הוא כולל את השלבים הבאים:
- הגשת תביעה לקצבת נכות כללית: ניתן למלא טופס תביעה לקצבת נכות כללית (טופס בל 7801) בצירוף כל המסמכים הנדרשים להגשה (כמו סיכום המצב הרפואי, אישורים בנוגע להכנסות, אישורים על קבלת דמי מחלה או פיצויים בטעם חברות ביטוח, ועוד), באופן מקוון, בפקס, בדואר או בהגשה לאחת מתיבות השירות בכל אחד מסניפי הביטוח הלאומי.
כדאי לדעת: בשיתוף עם האגודה למלחמה בסרטן, חולי סרטן יכולים להגיש טופס פנייה לקבלת קצבת נכות במסלול מהיר, בצירוף טופס שנועד למילוי על ידי הרופא המטפל (אונקולוג או המטולוג). במקרים של מחלה אקטיבית ודומיננטית, ייתכן שאתם זכאים להגשת בקשה לגמלת נכות במסלול המהיר, המטופל בתוך פרק זמן קצר יותר ולעיתים קרובות אינו דורש מהתובע להופיע בפני וועדה רפואית.
מכתב הסכמה של חולה סרטן להחלטת הרופא במוסד לביטוח לאומי על סמך המסמכים הרפואיים בלבד יאפשר קביעת זכאות ללא השתתפות בוועדה רפואית – על היתרונות והחסרונות של נושא זה.
כשהמחלה היא אקטיבית או חריפה, ניתן לבקש טיפול בתביעה במסלול המהיר להגשת תביעה לקצבת נכות כללית. - הופעה בפני וועדה רפואית: המוסד לביטוח לאומי מזמין את מי שהגישו בקשות לקצבת נכות במסלול הרגיל להציג את מצבם בפני צוות של רופאים ואנשי מקצוע מטעם המוסד. תוצאות הוועדה יקבעו את שיעור הנכות וגובה הקצבה שתינתן. לכן, חשוב להגיע מוכנים אל הוועדה, מצויידים בכל המידע והמסמכים הנדרשים.
- קביעת שיעור הנכות ע"י הוועדה הרפואית: הוועדה הרפואית תמסור את מסקנותיה בנוגע לשיעור הנכות המתאים למצב הרפואי של התובע. המסקנות יקבעו גם שיעור נכות וגם את דרגת אי הכושר להשתכר. מנתונים אלה ייגזר סך הקצבה המשולמת לתובע.
גמלת נכות תשולם למי שנקבעו לו שיעורי נכות של לפחות 60% לצד פגיעה ביכולת ההשתכרות של לפחות 50%. שיעורי הקצבה נחלקים לארבע רמות, הנה ארבע הדרגות וסכום קצבת נכות לתשלום, נכון לשנת 2023:
- בדרגת אי כושר של 60% סכום הקצבה 2,345 ₪
- בדרגת אי כושר של 65% סכום הקצבה 2,496 ₪
- בדרגת אי כושר של 74% סכום הקצבה 2,770 ₪
- בדרגת אי כושר של 100% סכום הקצבה 4,063 ₪
נקודות שחשוב לזכור בנוגע לקצבת נכון עבור חולי סרטן:
- במקרים של התמודדות עם סרטן העור לצד מחלות נוספות, ניתן לבקש קביעת שיעורים משוקללים של נכות בתהליך שייקח בחשבון את המצב הרפואי הכולל של התובע
- גם במקרים של שיעורי נכות שאינם מספיקים לטובת קבלת קצבה, יעמדו לטובת התובע מגוון זכויות והקלות בגין נכות רפואית – פירוט בהמשך
- ייתכן שניתן לקבל גם קצבת הבטחת הכנסה, עד שתקבע הזכאות של התובע לקבלת גמלת נכות
קצבת שירותים מיוחדים של הביטוח הלאומי
קצבת שירותים מיוחדים מיועדת לתושבי ישראל מגיל 18 ומעלה, שאינם מאושפזים אולם הם זקוקים לסיוע על מנת לקיים פעולות בסיסיות או שגרתיות כמו הלבשה, שמירה על היגיינה, הכנת מזון ואכילה, אחזקת הבית, נטילת תרופות וכדומה.
מי שאובחנו כחולים במלנומה זכאים בדרך כלל לקצבת שירותים מיוחדים של 50% בהתאם לרשימת הביטוח הלאומי של טיפולים שהוגדרו כמזכים, וגם כאן ניתן לבקש פטור מהגעה לוועדה רפואית וקביעת זכאות על פי המסמכים שהוגשו בלבד.
קצבת הבטחת הכנסה
קצבת הכנסה נועדה להשלים את הכנסתו של יחיד או של זוג בוגרים המתמודדים עם גובה הכנסות שאינו מספק. גם במקרים של הגשת תביעה לקצבת נכות שעוד לא אושרה, ניתן לקבל קצבת הבטחת הכנסה עד לאישור התביעה לקבלת גמלת נכות.
קצבת ניידות
מי שסובלים מהפרעה בתפקוד הגפיים התחתונות ואינם מסוגלים להתנייד באופן עצמאי (למשל לנהוג) עשויים להיות זכאים לקבלת גמלת ניידות מטעם הביטוח הלאומי. גובה הקצבה נקבע על פי מידת המגבלה בניידות, באופן זמני או לצמיתות.
גמלת סיעוד
חולי סרטן העור לאחר גיל פרישה יוכלו, בהתאם לרמת התפקוד שלהם, לקבל קצבת סיעוד שתאפשר שעות טיפול של מטפל/ת ישראלי או זר בבית ושירותים נוספים כמו לחצן מצוקה, שירותי כביסה, השתתפות בפעילויות של מרכזי היום לקשיש ועוד.
הטבות לחולי סרטן העור מגופים נוספים
גופים רבים בארץ מספקים הטבות למקבלי קצבאות הביטוח הלאומי ולמי שקיבלו אחוזי נכות. רשימת ההטבות היא ארוכה ומשתנה, כדאי לשאול את הגופים המקומיים השונים אילו הנחות הם מציעים על מנת להתעדכן באפשרויות השונות לקבלת עזרה. הנה רשימה חלקית של זכויות נוספות לחולי סרטן העור ומלנומה:
הנחה בתשלום ארנונה
חשוב לדעת כי גובה ההנחה נקבעת על פי הכללים של כל רשות מקומית או אזורית.
הנחה בתשלום חשבונות דיור
חברת החשמל, חברות המים השונות, בזק, וגופים נוספים מעניקים הנחות למקבלי קצבת נכות או למקבלי קצבת שירותים מיוחדים. בחלק מהמקרים ההנחות ניתנות לפי שיעור אי הכושר שנקבע.
פטור ממס הכנסה
חולי סרטן העור עם נכות רפואית של 100% למשך 185 יום ומעלה המשלמים מס הכנסה (כלומר, יש להם הכנסה בנוסף לקצבאות) עשויים לקבל פטור מתשלום מס הכנסה כמו גם החזר רטרואקטיבי של התשלומים עד 6 שנים אחורה.
קבלת תג נכה מרשות הרישוי
חולי סרטן העור עשויים להיות זכאים לקבלת תו חניה לנכה עבור עד שני רכבים, שיאפשר חניה במקומות חניה השמורים לנכים או במקומות אסורים לחניה, ובמקרים מסויימים גם שימוש בנתיבי תחבורה ציבורית, ותשלום אגרת רישוי מופחתת.
התאמת דיור מטעם משרד הבינוי והשיכון
חולי סרטן העור הסובלים ממגבלה בניידות יכולים לבקש סיוע בהתאמת הבית למצבם כך שיתאפשר להם להתנייד ולשמור על עצמאותם בביתם. התאמות כאלה עשויות להיות הרחבת מפתחי החדרים למעבר בכיסא גלגלים, התאמת חדרי השירותים והרחצה, ועוד. במקרים מסויימים ניתן גם לבקש סיוע בשכר דירה.
העסקת עובד זר – רשות האוכלוסין
חולי סרטן העור הזקוקים לליווי והשגחה על בסיס יומי ושאינם נמצאים במוסד סיעודי יכולים להגיש בקשה להעסקת עובד זר מטעם רשות האוכלוסין. לאחר קבלת ההיתר יש לפנות לחברות סיעוד המתמחות בשילוב עובדים זרים בעבודה.
שיקום מקצועי, לימודים והכשרות
מי שנקבעו להם לכל הפחות 20% נכות (גם כאשר לא נקבעה זכאות לקצבת נכות), עשויים להיות זכאים לשירות סל שיקום הכוללת תהליך אבחון תעסוקתי, סיוע במימון לימודים, תכניות לחיזוק מיומנויות וסדנאות טרום הכשרה תעסוקתית, ועוד.
הנחות בעמלות השירות של הבנקים
מי שנקבעו להם 40% נכות לפחות יכולים ליהנות מסל הנחות משמעותי בשירותים ובמסלולי ניהול החשבון בבנקים השונים, ומחירים מופחתים לביצוע פעולות על ידי בנקאי.
הנחות, הטבות וזכויות של חולי סרטן העור בקופות החולים
קופות החולים מעניקות שורה של הקלות לחולי בכלל ולחולי סרטן העור בפרט. הנה כמה מהן:
- פטור מתשלום לטפסי התחייבות ("טופס 17")
- פטור מתשלום עבור תרופות לטיפול במחלה – לעיתים, תרופות שלא נכללות בסל והנדרשות לחולה הסרטן באופן קבוע, עלולות להגיע עם תג מחיר של אלפי שקלים בחודש. חשוב לדעת שביטוחים רפואיים פרטיים מכסים במקרים רבים עלויות כאלה, וכדאי לבדוק את תנאי הביטוח הפרטי שיאפשרו בחירה במגוון נרחב יותר של טיפולים אפשריים, במימון מלא או חלקי.
- פטור מתשלום השתתפות עצמית לביקור ראשון ברבעון אצל רופאים רבים, מכונים ומרפאות חוץ
- החזר נסיעות לטיפולים, הקרנות, כימותרפיה, וביקורים אצל רופאים – יינתן החזר כספי מלא לפי תעריפי התחבורה הציבורית עבור נסיעות כאלה, מבית החולה ועד למרכז הטיפולי.
- בנוסף להחזר מלא עבור החולה בסרטן העור, ניתן לקבל החזר נסיעות בגובה של עד 50% עבור מלווה אחד, מהבית ועד המוסד הטיפולי (גם כאן גובה ההחזר לפי מחירי התחבורה הציבורית) בימי טיפול
- החזר נסיעות בגובה של עד 50% במקרה של נסיעה במונית או באמבולנס לקבלת טיפול
- מימון מלא או חלקי לטיפולי שיניים כתוצאה מנזקי הקרנות. ניתן לקבל גם הקלות והחזרים עבור טיפולי שיניים למניעת נזקי הקרנות וכימותרפיה ללא עלות או בעלות מופחתת.
- פטור מתשלום חניה בחניונים הציבוריים של בתי חולים ממשלתיים במהלך אשפוז או טיפול יום
- וועדת חריגים – כדאי לדעת שכל קופת חולים בישראל מפעילה וועדת חריגים המאפשרת לחולים במחלות שונות להגיש בקשה למימון טיפולים שאינם נכללים באופן טבעי בסל התרופות והטיפולים הממומנים על ידי הקופה. כאשר חולה בסרטן העור נדרש לקבל טיפול או תרופה שאינם כלולים בסל הבריאות, הוא יכול להגיש בקשה למימון בוועדת חריגים לפנים משורת הדין. החלטת וועדת החריגים תתקבל לפי המצב הבריאותי של המבקש, נחיצות הטיפול המבוקש ושיקולים נוספים.
הנחות נוספות שכדאי להזכיר
- הנחות לבעלי תו נכה בשימוש בתחבורה ציבורית
- הנחה במס רכישה לחולים שנקבעה להם דרגת אי כושר בשיעור של 75% ומעלה, בשיעור מופחת של 0.5% בלבד.
- פטור ממס במשיכת כספים מקופות גמל – עבור בעלי נכות רפואית בשיעור של 75% לפחות
- פטור מתשלום דמי הסכמה בהעברת זכויות חכירה אצל רשות מקרקעי ישראל
כאמור, במקרים רבים ההקלות וההטבות המוצעות נקבעות על ידי גופים ומוסדות פרטיים ולכן מומלץ לשאול ולהתעדכן מידי פעם בפעם ברשימת ההטבות המגיעות לחולי סרטן העור, ברשויות השונות או במוקדים המרכזים מידע בנוגע לזכויות והטבות לחולי סרטן.
פיצויים ותשלומים מביטוחי בריאות פרטיים
ביטוחי בריאות פרטיים, ביטוח סיעודי, וביטוחים משלימים של קופות החולים עשויים לזכות חולי סרטן ברשימה נוספת של קצבאות והקלות. בין השאר, ביטוחים רפואיים פרטים עשויים לממן טיפולים שונים שאינם ממומנים על ידי קופות החולים, כמו גם את עלותן של תרופות שלא נכללות בסל הבריאות. גם טיפולים משלימים הקשורים בעקיפין או שאינם קשורים, כמו למשל בחלק מהמקרים טיפולי רפואה משלימה, טיפולים אסתטיים ואחרים, מכוסים באופן חלקי או מלא לחולי סרטן באמצעות ביטוחי בריאות פרטיים.
מגן זכויות יעזרו לכם לממש את כלל הזכויות שלכם
ההתמודדות עם סרטן העור היא לא פשוטה, אולם התמודדות יעילה בשלבים המוקדמים של המחלה היא בעלת סיכויים גבוהים לאפשר החלמה מלאה. תהליך ההחלמה כולל בדרך כלל טיפולים, תרופות ולעיתים גם הליכים כירורגיים למיגור הנגעים. הצורך לעסוק גם במימוש זכויות הוא לעיתים בלתי אפשרי בעיתות כאלה – אולם מימוש הזכויות יקל על תהליך ההתמודדות וההחלמה. לכן, אנחנו מזמינים אתכם לפנות אל צוות המומחים של מגן זכויות, שייקח על עצמו את הליווי והתמיכה בתהליך המימוש של כלל הזכויות שלכם, כולל הגשת תיקי תביעות מסודרים, ניהול כלל המסמכים הנדרשים ופנייה לכלל הגופים הרלוונטיים. פנו אלינו עוד היום, ונשמח ללוות אתכם במיצוי זכויותיכם אל מול הביטוח הלאומי וגופים נוספים, ולדאוג שתוכלו לקבל את כל העזרה שאתם זכאים לה.