מרפק טניס כתאונת עבודה

מרפק טניס (Tennis Elbow) הוא מצב ניווני של גיד המרפק בצד החיצוני שלו, והוא הסיבה השכיחה ביותר הן לכאבים במרפק והן לפניה לרופאים המתמחים בכירורגיה של היד. התסמינים של מרפק טניס הם כאבים בצד החיצוני של המרפק לחולשה וקושי להפעיל את המפרק, בעיקר בעת ביצוע של תנועות סיבוביות כמו הברגה. התסמונת מתפתחת אצל כ – 3% מהאוכלוסייה, בדרך כלל ביד הדומיננטית, בין הגילאים 30 עד 50 בממוצע, במקרים של שגרת חיים הכוללת עיסוק שכולל תנועות חזרתיות של שורש כף היד (כמו הברגה, חתירה, וכו'). באופן מפתיע, על אף השם שניתן לתסמונת, פחות מ – 10% מן הלוקים בה הם שחקני טניס. 

מרפק טניס עשוי להיות מוכר כתאונת עבודה במקרים שבהם העיסוק הפיזי בעבודה כולל תנועות סיבוביות חזרתיות הגורמות לחולשה והתפתחות כאבים במרפק. עיסוקים רבים עשויים להכיל תנועות של המפרק שיגרמו להתפרצות של מרפק טניס, בכלל אלה למשל:

  • קלדנות
  • עבודות אינסטלציה, שיפוצים, עבודה פיזית עם כלים כבדים
  • נגרות
  • עבודות מטבח
  • קצבות
  • עבודה הכוללת שימוש בכלי עבודה רוטטים
  • עבודות הכוללות תנועות חזרתיות של חתירה, הברגה, או שימוש בכוח בתנועות סיבוביות של המפרק מסיבות אחרות

האם יש בסיס להכיר במרפק טניס כתאונת עבודה?

התסמינים של מרפק טניס כוללים כאב חד, ובמקרים של עבודות פיזיות הנדרשות לאותה תנועת סיבוב – ייתכן שהעובד יתקשה בביצוע עבודתו. המצב עלול להחריף ללא טיפול. מרפק טניס מתרחש בדרך כלל על רקע אירועי מיקרוטראומה (כלומר, לא אירוע משמעותי בודד שיגרום להתפרצות המחלה אלא אירועים מרובים שלכל אחד מהם השפעה על היווצרות המחלה לאורך זמן) או על רקע אירוע משמעותי אחד, כאשר במקרים כאלה, של טראומה, חבלה או פציעה באזור המרפק, אבחון מרפק טניס יתרחש בדרך כלל כשבוע עד עשרה ימים לאחר האירוע. חשוב לדעת כי במקרים של מרפק טניס כתאונת עבודה כדאי לקחת בחשבון פגיעות אורטופדיות נוספות כמו פגיעות בכתפיים, בשכמות, בידיים, וכדומה. הכרה בכלל ההשפעות של הפגיעה בעבודה תביא למיצוי הזכויות ולטיפול יעיל יותר במצב – כאשר במקרה של מרפק טניס, טיפול יעיל עשוי בהחלט להביא להחלמה ולשיפור ביכולת התנועה של המפרק. 

מה הזכויות של הסובלים ממרפק טניס כתאונת עבודה?

אין זה פשוט להוכיח קשר בין שיגרת העבודה לבין ההופעה של מרפק טניס, וכדאי להיעזר במומחים לעניין, כמו הצוות של מגן זכויות, לטובת תביעה בהירה, כוללת ומדויקת שתאפשר לצוות הבוחנים מטעם הביטוח הלאומי להבין את התמונה לאשורה. כאשר מרפק טניס מוכר כתאונת עבודה, התובע זכאי לתשלום דמי פגיעה במהלך 90 הימים שלאחר האבחון, לפי שיעור אי כושר העבודה, הטיפולים וימי המחלה שניטלו בתקופה הרלוונטית. לאחר תקופה זו מי שאובחנו כסובלים מנכות בשיעור של 9% – 19% יקבלו מענק חד פעמי כפיצוי ומי שיאובחנו כסובלים מנכות בשיעור גבוה מ – 20% הם זכאים לקבלת קצבה חודשית מהביטוח הלאומי. הביטוח הלאומי ישפה את התובע בגין כל תשלום לקופות החולים עבור טיפולים רפואיים. 

במקרים של מרפק טניס, אחוזי הנכות, אי הכושר והקצבאות נקבעות לתקופה של שלושה חודשים והמשך קבלת הקצבה בכפוף לבדיקות חוזרות והגשת מסמכים בהתאם, לעיתים גם להשתתפות נוספת בוועדה רפואית. 

במרבית המקרים, הכאבים הנובעים ממרפק טניס חולפים בתוך עד שנה, והתובע יכול לחזור לפעילות רגילה. 

איך מגישים תביעה למרפק טניס כתאונת עבודה?

בשל השכיחות הגבוהה יותר של השפעות מיקרו טראומטיות של אירועים נשנים בשגרת העבודה על היווצרות של מרפק טניס, אין חשיבות להוכחת אירוע דרמטי אחד שלאחריו ניגש התובע לקבלת טיפול רפואי – אלא בתביעות של מרפק טניס כתאונת עבודה יש להוכיח כי שגרת העבודה כוללת שימוש חזרתי במרפק בתנועות אופייניות להתפתחות הפגיעה. חשוב להיעזר באנשי מקצוע המתמחים בהגשת תביעות מסוג זה שיסייעו למיצוי הזכויות מביטוח לאומי כמו גם ממוסדות אחרים – צוות המומחים של מגן זכויות עומד לשירותכם וישמח לסייע לכם בהגשת תביעת מרפק טניס כתאונת עבודה!