המוסד לביטוח לאומי מאפשר קבלת פיצוי חד פעמי או קצבה חודשית למי שנפגעו במהלך עבודתם. בעוד פציעה, טראומה, תאונה או אירוע חד פעמי אחר שגרם לנזק לעובד ייחשבו כולן "פגיעה בעבודה" ויזכו את העובד בפיצוי – גם מחלות מסויימות עשויות להיות מקושרות לשהייה בעבודה, לחשיפה לחומרים מסוכנים, לתנועות חוזרות שגורמות לעומס ופגיעה במפרקים, ללחץ ומתח הגורמים להתפרצות של מחלות, ועוד. תקנות הביטוח הלאומי שפורסמו בשנת 1954 כוללות רשימה ארוכה ומתעדכנת של מחלות מקצוע, שניתן לקשר ביניהן לבין אירוע חד פעמי או אירועים נשנים (מיקרוטראומה) בעבודה, ולתבוע פיצוי בעבור ההתמודדות עם המחלה, עלות הטיפולים והפגיעה בכושר העבודה.
מהן מחלות מקצוע לדוגמה?
מחלות מקצוע כאמור הן מחלות שהתפרצו אצל התובע כתוצאה מעיסוקו בעבודתו. בחלק מהמקרים מחלת מקצוע מתפרצת כתוצאה מאירוע חד פעמי חריג, ובחלק מן המקרים מתפרצת מחלת מקצוע כתוצאה מאירועים טראומטיים חוזרים (מיקרוטראומה). בשני המקרים יש להוכיח בתביעת הפיצוי המוגשת לביטוח הלאומי את הקשר בין התפרצות המחלה לבין מקום העבודה. נושא זה אינו פשוט ובחלק מהמקרים כאשר הביטוח הלאומי דוחה את הבקשה להכיר במחלה כמחלת עבודה. לא ניתן לערער על ההחלטה אלא בתביעה בבית משפט. לכן, כדאי להגיש את תיק התביעה בצורה כוללת, מקצועית ומסודרת – צוות המומחים של מגן זכויות כאן לסייע לכם באיסוף המסמכים ובהגשת התיק.
כאמור, תקנות הביטוח הלאומי מפרטות רשימה של מחלות שניתן לתבוע הכרה בהן כמחלות מקצוע בין המחלות המוזכרות בתקנות:
- הרעלה כתוצאה מחשיפה לחומרים מסוכנים
- מחלות עור
- דלקות גידים, שרירים, מרפק טניס, וכד'
- מחלות קרינה
- נזק לשמיעה שנגרם ע"י חשיפה לרעש במקום העבודה
- מחלות של מערכת הנשימה
- מחלות מדבקות שההדבקה בהן התרחשה במהלך העבודה
- מחלות הנגרמות מלחץ כמו סוכרת ומחלות לב
- ועוד
איך תובעים הכרה במחלה כפגיעה בעבודה?
מי שחלו כתוצאה מפגיעה בעבודה, נדרשים להגיש תביעה במוסד לביטוח הלאומי לדמי פגיעה עבור נפגע עבודה. יש להגיש את התביעה קרוב ככל האפשר למועד גילוי הפגיעה ובצירוף כלל המסמכים המעידים הן על הפגיעה והן על הקשר שלה לשגרת העבודה.
במקרים של מחלה כתוצאה מפגיעה בעבודה, הוכחת הקשר בין שגרת העבודה להתפרצות המחלה היא לפעמים מורכבת. בכל מקרה, בעת הגשת תיק התביעה לדמי פגיעה עבור נפגעים בעבודה, כדאי להיוועץ עם צוות מקצועי, כמו הצוות של מגן זכויות, שיעזור להכין תיק תביעה אופטימאלי ולהגדיל את הסיכויים להוכחת הקשר בין הנזקים הגופניים לשגרת העבודה.