לימפומה היא סרטן המתפתח במערכת בלוטות הלימפה בגוף. גופנו מכיל כ – 600 בלוטות וקשרי לימפה המהווים חלק חשוב ממערכת החיסון ומשמשים לסינון מזהמים ועודפים ממערכת הדם. בלוטות הלימפה חשופות לגידולים ממאירים כאשר גידולים במיקומים שונים בגוף עלולים להתפשט אל מערכת הלימפה. לימפומה היא סוג הסרטן החמישי בשכיחותו ובישראל מאובחנים בכל שנה כ – 1,500 חולים חדשים. לימפומה מחולקת לשני סוגים עיקריים: לימפומה מסוג הודג'קינס המהווה כ – 10% מכלל מקרי הלימפומה, ולימפומה שאינה הודג'קינס (Non-Hodgkin lymphoma) הנחלקת לתתי סוגים רבים ושכ – 90% מכלל מקרי הלימפומה שייכים לה. סיכויי ההחלמה, הנמדדים בשיעורי ההישרדות למשך חמש שנים, תלויים כמו בכל סוג אחר של סרטן בשלב הגילוי, ונעים בין 70% ל – 90% בגילוי בשלבים מוקדמים לפי סוג הלימפומה.
גם מי שאובחנו כחולים בלימפומה בשלבים מוקדמים וסיכויי ההישרדות שלהם גבוהים, עוברים תהליך טיפול ארוך ומורכב הנמשך בדרך כלל על פני שנים. מעבר לטיפולים שנועדו לצמצם את הגידולים ומופעי המחלה בגוף נעשה שימוש גם בטיפולים מונעים ובבדיקות קבועות – בדרך כלל בתדירות של כל שלושה או שישה חודשים לגילוי מוקדם של גידולים נוספים. משכך, מי שמתמודדים עם לימפומה מתקשים לשמור על שגרת חיים רגילה גם כשמצבם הבריאותי משתפר. הם מוצאים את עצמם מתמודדים עם טיפולים תרופתיים בעלי מגוון תופעות לוואי מגבילות, בדיקות ומעקבים רפואיים תכופים.
מי שחלו בלימפומה זכאים לקבל סיוע מסוגים שונים ממוסדות שונים בישראל, בראשם כמובן הביטוח הלאומי. לפניכם המדריך המלא בנוגע לכלל הזכויות המגיעות לחולי לימפומה.
הזכויות של חולי לימפומה מטעם המוסד לביטוח לאומי
הגוף המרכזי המגיש סיוע לחולים בישראל שכושר העבודה שלהם נפגע, ולחולי לימפומה בפרט, הוא המוסד לביטוח לאומי. שיעורי הסיוע הניתנים לחולי לימפומה (כמו גם לחולי סרטן אחרים) מטעם המוסד לביטוח לאומי נקבעים על פי שיעורי הנכות ואי כושר השתכרות, הנקבעים לפי מסמכים רפואיים ונוספים שיגיש התובע בתביעה לקביעת אחוזי נכות, ובחלק מן המקרים בהשתתפות החולה בוועדה רפואית.
נכות כללית – קביעת זכאות
תהליך מימוש הזכויות לחולי לימפומה מתחיל בדרך כלל מהגשת תביעה להכרה במצב הרפואי בביטוח הלאומי, בהגשת תביעה לנכות כללית.
תנאי הזכאות לקצבת נכות כללית הם:
- תושבות ישראלית
- גיל: 18 עד גיל הפרישה
- הכנסות מעבודה שהן נמוכות לפחות ב – 60% מהשכר הממוצע במשק (7,122 ₪ נכון לשנת 2023)
- נכות רפואית שנקבעה על ידי הביטוח הלאומי (כאמור, בוועדה רפואית או במקרים חריגים במסלול מהיר, לחולים במחלות קשות, ללא השתתפות בוועדה רפואית ועל סמך מסמכי הטיפול בלבד) בשיעור של 60% לפחות או בשיעור של 40% במקרה של מספר ליקויים רפואיים כאשר לפחות אחד מאלה בשיעור של 25% לפחות
- ירידה של לפחות 50% ביכולת ההשתכרות, ודרגת אי כושר להשתכר שנקבעה בשיעור של 60% לפחות.
יש להגיש תביעה לקבלת קצבת נכות הכוללת את טופס התביעה לקצבת נכות של ביטוח לאומי (טופס בל 7801) בצירוף כל המסמכים הנדרשים, כולל מסמכים המתארים את המצב הרפואי, מסמכים המתעדים את גובה ההכנסות והירידה בהן, ועוד.
מי שנדרשים לעזרה בהגשת תביעה לנכות כללית, או מבקשים לדעת שהם מגישים את כלל המסמכים הנדרשים לטובת מיצוי הזכויות המגיעות להם עקב מצבם הבריאותי – מוזמנים להיעזר בליווי של צוות מקצועי שמתמחה בהגשת תביעות כאלה, מטעם מגן זכויות.
לאחר הגשת התביעה לקבלת קצבת נכות כללית, ייקבעו שיעור הנכות ושיעור אי הכושר. נתונים אלה יקבעו את הזכאות לקצבאות והקלות בביטוח הלאומי כמו גם במוסדות אחרים.
קצבת נכות ניתנת, כאמור, לבעלי שיעור נכות של 60% לפחות עם שיעור אי כושר של 60% לפחות, בסכומים שונים לפי שיעורי אי הכושר. תוספות לקצבת הנכות ניתנות לבעלי בני זוג לפי גובה הזכר שלהם ובתנאי שהם עצמם לא מקבלים קצבאות נוספות, ולהורים לילדים – הקצבה ניתנת עבור שני ילדים לכל היותר, מתחת לגיל 18.
קצבת שירותים מיוחדים
קצבה נוספת הניתנת למתמודדים עם לימפומה וחולים אונקולוגים אחרים שהטיפול שהם מקבלים מופיע בחוזר נכות 1926 של הביטוח הלאומי, ושהם מוגבלים בתפקוד ונדרשים לסיוע בביצוע פעולות בסיסיות כמו אכילה, רחצה או התניידות. סכום קצבת שירותים מיוחדים נקבע לפי שיעור התלות והצורך בסיוע, בסכומים שבין 1,676 ₪ לחודש למי שזקוק לסיוע בפעולות בסיסיות מרובות, לבין 7,872 ₪ לחודש למי שהוא תלוי לחלוטין באדם אחר ואינו מסוגל לבצע פעולות בסיסיות כלל.
קצבאות והקלות נוספות
הביטוח הלאומי מסייע גם באמצעות קצבת ניידות לחולים המתקשים להתנייד ללא רכבם. קצבת ניידות מאפשרת כיסוי תשלומים לפי תעריפי תחבורה ציבורית. תו נכה יינתן לנכים המתקשים להתנייד מרכבם אל מחוז חפצם והוא מאפשר חנייה בתנאים נוחים יותר (בחניית נכים או, באין כזו, בחנייה גם באזורים אסורים לחנייה), במקרה של התניידות בכיסא גלגלים בשימוש בנתיבי תחבורה ציבורית, ובתשלום אגרת רישוי מופחת.
קצבת סיעוד היא קצבה המשולמת לאחר גיל הפרישה לפי שיעור הנכות שנקבע, והיא מאפשרת קבלת קצבה חודשית, קבלת שעות טיפול מקצועי ע"י מטפל ישראלי או מטפל זר, ושירותים נוספים כמו ביקורים במרכזי יום לקשיש.
זכויות חולי לימפומה במס הכנסה
חולי לימפומה שבחרו לשמור על עבודתם יכולים ליהנות מפטור בתשלומי מס הכנסה על פי דרגת הנכות שנקבעה להם מטעם הביטוח הלאומי.
זכויות חולי לימפומה בקופות החולים
קופות החולים מעניקות זכויות שונות לחולים אונקולוגיים ולחולי לימפומה בפרט, כמו פטור מתשלום עבור ביקור אצל רופאים מקצועיים, הנחות בתשלומי עמלות קבועות, ועוד. וועדת חריגים תבחן הקלות והנחות נוספות במידת הצורך.
הטבות לחולי לימפומה מטעם ביטוחי בריאות פרטיים
מי שיש להם ביטוח בריאות פרטי עשויים ליהנות משיפוי כספי עבור תרופות שאינן בסל, טיפולים ובדיקות במסגרות רפואיות שונות. את תנאי ביטוח הבריאות הפרטי יש לבדוק מול חברת הביטוח המנהלת את הביטוח.
מגן זכויות – יש מי שיעזור לכם לוודא שאתם מקבלים את מלוא ההקלות המגיעות לכם
המוסד לביטוח לאומי ומוסדות נוספים בארץ מציעים סיוע בצורות שונות עבור מי שזקוקים לו, וכדאי לוודא שאתם מקבלים את מלוא ההקלות והעזרה שאתם זכאים לה, על מנת שתוכלו להתמקד בהתמודדות עם האתגר הניצב מולכם ובהחלמה מלאה מלימפומה. צרו קשר עם צוות המומחים של מגן זכויות, ונלווה אתכם בתהליך הגשת התביעה לקבלת אחוזי נכות כמו גם באיתור ומיצוי כל הזכויות המגיעות לכם מטעם הביטוח הלאומי ומוסדות נוספים!