מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) – הזכויות, ההקלות והקצבאות
COPD היא משפחה של מחלות ריאה חסימתיות, שבהן החולה מתמודד עם הפרעה בדרגות חומרה שונות בזרימת האוויר אל הריאות. התסמינים הנפוצים הם שיעול, קוצר נשימה ופליטת ליחה. בשנים האחרונות, מחלת ריאה חסימתית כרונית היא גורם המוות השלישי בשכיחותו בעולם, וגורם הנכות החמישי.
ההתמודדות עם COPD היא מורכבת, והיא כוללת התמודדות עם קשיים בריאותיים, ניהול המחלה וטיפול בה – ולצד כל אלה, שמירה על שגרה, המשך תפקוד בעבודה ו/או בקרב הבית והמשפחה, וניהול הזכויות של חולים מול גופים בירוקרטיים שונים.
מגן זכויות מסייעים לחולי COPD למצות את זכויותיהם ולאפשר לעצמם את ההקלה הגדולה המגיעה ביחד עם קצבאות, הקלות והטבות שנועדו לאפשר לחולים לשמור על איכות חיים גבוהה ככל האפשר. פנו אלינו – ונשמח לסייע גם לכם להכיר, למצות ולהפעיל את מיטב השירותים והזכויות לחולי COPD בישראל.
מהי COPD, מה תסמיניה וכיצד מאבחנים COPD?
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) היא משפחה של מחלות ריאה חסימתיות כרוניות, שבמהלך ההתפתחות שלהן נחסמת זרימת האוויר אל ומהריאות, כאשר באופן שכיח – החסימה מחריפה ככל שהמחלה מתפתחת. משפחת המחלות מסוג COPD כוללת שתי מחלות ריאה כרוניות נפוצות: נפחת הריאות (אמפיזמה) ודלקת סמפונות כרונית (ברונכיטיס כרונית). בשני המקרים, הסממן הקליני הבולט הוא קוצר נשימה לצד סממן נוסף שהוא שיעול ליחתי ומתמשך. התהליך המתרחש במערכת הנשימה בכל סוגי המחלות ממשפחת ה – COPD הוא תפקוד ירוד של נאדיות הריאה עם שחלוף גזים יעיל פחות ופחות.
הגורמים למחלות במשפחת ה – COPD הם ב – 85% מהמקרים עישון, וב – 15% הנוספים של החולים במחלות אלה – חשיפה לגורמים מזיקים של מערכת הנשימה. נאמר במאמר מוסגר כי כאשר החשיפה לגורמים מזהמים מתרחשת במקום העבודה, מדובר במחלת עבודה המצריכה פיצויים שלא נעסוק בהם במסגרת מאמר זה.
מוערך שבישראל חיים מעל 300,000 אנשים הסובלים מ – COPD ומחלות ריאה חסימתיות כרוניות, וכ – 3,000 חולים נפטרים מהמחלה בישראל מידי שנה. שכיחות המחלה באוכלוסייה במדינות העולם המערבי נמצאת בעליה.
שלבי המחלה, אבחונה וקביעת אחוזי נכות
COPD היא מחלה כרונית, המתוארת כמתישה ופוגעת באופן משמעותי באיכות החיים. חולי מחלות חסימתיות כרוניות מתקשים בביצוע פעילות גופנית ומתקשים בנשימה גם לאחר מאמץ גופני קל. משכך, חשוב לאבחן, לטפל, לעצור את התקדמות המחלה, וגם למצות את הזכויות המגיעות לחולי COPD מטעם הביטוח הלאומי וגורמים נוספים, על מנת לאפשר לחולים איכות חיים טובה יותר ולעצור את ההתדרדרות הפתולוגית.
אבחון שלבי המחלה מבוצע לפי מדידת תפקודי הריאות, בעזרת מכשיר רפואי המכונה ספירומטר הבודק את הפרשי הנפחים בריאות בין שאיפה לנשיפה, את מהירות ואיכות הוצאת האוויר מהריאות. שני מדדים מוזכרים בספר הליקויים של המוסד לביטוח לאומי, שנדבר עליו בהמשך, הם 1FEV – ספיקת האוויר בשנייה הראשונה עם סוף הוצאת אוויר מהריאות בעוצמה; ו – DLCO – יכולת מעבר הגזים הנמדדת דרך נאדיות הריאה, מבחן המבוצע באמצעות שאיפה של פחמן דו חמצני בריכוז נמוך.
שלבי המחלה נחלקים לארבעה:
- שלב 1: הגבלה קלה בלבד בזרימת האוויר אל הריאות, עם שיעול ליחתי
- שלב 2: הגבלה מתונה בזרימת האוויר עם קוצר נשימה ושיעול ליחתי
- שלב 3: הגבלה חמורה בזרימת האוויר אל הריאות, קוצר נשימה קשה ופגיעה בתפקוד ובאיכות החיים
- שלב 4: הגבלה חמורה מאוד בזרימת האוויר וקושי לתפקד
ספר הליקויים של המוסד לביטוח לאומי מתייחס ל – COPD ומחלת ריאות חסימתית כרונית בסעיף 5(1) ומחלק את המחלה לארבעה שלבים המתארים באופן דומה לאלה שתוארו מעלה את שלבי ההתפתחות של המחלה, הפעם באמצעות מדדי הביקורת של המחלה:
- מדדי FEV1 או DLCO של 65% – 74% – מצריכים קביעה של 20% נכות
- מדדי FEV1 או DLCO של 50% – 64% – מצריכים קביעה של 40% נכות
- מדדי FEV1 של 30% – 49% או מדדי DLCO של 35% – 49% – מצריכים קביעה של 60% נכות
- מדדי FEV1 של פחות מ – 30% או מדדי DLCO של פחות מ – 35% – מצריכים קביעה של 100% נכות
קצבאות והקלות לחולי COPD
חולי מחלת ריאות חסימתית כרונית בעלי אחוזי נכות של 40% יכולים לתבוע קצבת נכות כללית. מי שנקבעו להם אחוזי נכות ו/או דרגת אי כושר השתכרות, הם זכאים למגוון נרחב של הקלות והטבות נוספות:
קצבת נכות כללית לחולי COPD מטעם המוסד לביטוח לאומי
כאמור, חולי מחלת ריאות חסימתית כרונית בעלי אחוזי נכות של 40% ויותר הם זכאים בדרך כלל לקבלת קצבת נכות כללית מטעם המוסד לביטוח לאומי. קצבת נכות כללית ניתנת מידי חודש, במקרים של מחלות כרוניות ללא הטבה הקצבה נקבעת לצמיתות. גובה הקצבה תלוי בשיעורי אי הכושר להשתכר שנקבעו לחולה:
- בדרגת אי כושר של 60% גובה קצבת נכות חודשית יעמוד על 2,345 ₪
- בדרגת אי כושר של 65% גובה קצבת נכות חודשית יעמוד על 2,496 ש"ח
- בדרגת אי כושר של 74% גובה קצבת נכות חודשית יעמוד על 2,770 ש"ח
- בדרגת אי כושר של 75% ומעלה גובה קצבת נכות חודשית יעמוד על 4,063 ₪
אל הסכום הבסיסי של קצבת נכות כללית יצורפו סכומים נוספים במידה ובן / בת הזוג המרוויחים פחות מסכום הסף שנקבע ואינו מקבל קצבאות נוספות, כמו גם עבור עד שני ילדים במשפחה שהם מתחת לגיל 18.
קצבת שירותים מיוחדים
חולי COPD המוגבלים בביצוע פעולות בסיסיות עשויים להיות זכאים גם לתשלום של קצבת שירותים מיוחדים
גמלת סיעוד לחולי COPD
חולי COPD שהגיעו לגיל פרישה יכולים, אם נקבעו להם אחוזי נכות בהתאם, לקבל קצבת סיעוד המאפשרת שעות טיפול של אנשי מקצוע, ישראלים או זרים. חלק מהשעות ניתן להמיר לשעות טיפול מחוץ לבית או לקבלת שירותים, כמו כביסה או השתתפות בפעילויות מרכזי יום לקשיש בקהילה.
תו חניה לנכה לחולי COPD
מי שנקבעה להם דרגת נכות של 60% ומעלה עם קביעה רפואית כי הם מתקשים בתנועה ללא רכב, יכולים לקבל תו חניה לנכה שיאפשר חניה במקומות חניה המסומנים לנכים או, באין מקומות פנויים מסוג זה, חניה במקומות שאסורים לחניה. תו נכה ניתן עבור עד שני רכבים (וניתן על פי חוק להשתמש בו רק בעת שהנכה נמצא ברכב) והוא מקנה גם הנחה משמעותית בתשלום אגרת רישוי.
סל שיקום
הביטוח הלאומי מאפשר לבעלי אחוזי נכות של 20% ומעלה סל של שירותים שיסייעו במידה והחולה בוחר לבצע שינוי מקצועי, שיאפשר לו תעסוקה בהתאם ליכולות המופחתות לאור מחלתו. סל שיקום כולל הכשרות מקצועיות, סבסוד לימודים באוניברסיטאות ולימודי תעודה, הכנה לעבודה, ועוד.
זכויות נוספות של חולי COPD
מי שקיבלו אחוזי נכות מהביטוח הלאומי יכולים לקבל עוד מגוון נרחב של הטבות, הקלות והנחות במוסדות רבים ושונים, ביניהם הנחה בתשלום ארנונה, הנחה בחשבון החשמל, הנחה בחשבון המים, פטור מתשלום מס הכנסה לחולים ששומרים על מקום העבודה שלהם ומשלמים מס הכנסה, הנחה בתשלומים לקופות החולים, הנחות דיור במשרד הבינוי והשיכון, ועוד.
פנו אל המומחים של מגן זכויות למיצוי הזכויות שלכם
מי שסובלים ממחלות שמעיבות על כושר ההשתכרות ועל יכולת התפקוד שלהם, יכולים להקל על ההתמודדות באמצעות שורה של הטבות המגיעות להם מטעם המוסד לביטוח לאומי ומוסדות נוספים. מגן זכויות מתמחים בליווי חולים למימוש כלל הזכויות המגיעות להם, כולל ליווי בהגשת תביעות במוסד לביטוח לאומי, מיצוי הזכויות מול מוסדות נוספים, וייעוץ נוסף. פנו אלינו, ונשמח לסייע לכם למצות את כלל הזכויות המגיעות לכם, על מנת שתוכלו להתמודד עם מצבים בריאותיים מאתגרים דוגמת COPD באופן יעיל יותר.