קצבת ילד נכה

הטיפול בילד שמתמודד עם מוגבלויות או נכות מלווה בעומס רגשי ופיזי על ההורים והמטפלים. משכך, ההורים או האפוטרופוסים של ילד נכה, שסובל מפציעה או נכות מיום היוולדו או כתוצאה מתאונה, זכאים לקבלת גמלת ילד נכה מהביטוח הלאומי. כך המדינה משתתפת בהוצאות הנלוות לגידולו של ילד הסובל מלקות או מגבלה, ומאפשרת למשפחה שמירה על אורח חיים תקין ואיכות חיים טובה יותר במידת האפשר.

איך מקבלים קצבת ילד נכה? מי זכאי והאם הילד נדרש לעבור בדיקות רפואיות? מה יהיה סכום הקצבה, והאם הסכום ישתנה לאורך השנים? מה קורה כשהילד מאומץ או כשהוא גר במשפחת אומנה? על שאלות אלה ועוד רבות תמצאו מענה במדריך המפורט שלהלן.

מי זכאי לקבלת קצבת ילד נכה?

קצבת ילד נכה ניתנת מגיל 91 יום (ובמקרים מסויימים מגיל הלידה) ועד לגיל 18 שנים ו – 3 חודשים, במקרים של נכות זמנית או קבועה. על הילד להיות תושב ישראל ובן להורים תושבי ישראל, או במקרה של ילד שעלה לישראל ללא הוריו, ילד שהאפוטרופוס או מי שמגדל אותו בפועל (כמו קרובי משפחה) הם תושבי ישראל. 

ילדים שדרים במוסד טיפולי כמו בית חולים או פנימייה הכוללת לינה, לא יקבלו גמלת ילד נכה או שיקבלו גמלה חלקית. במקרה של אשפוז בבית חולים, הזכות לקבלת קצבת ילד נכה תישמר למשך שנה אחת מיום האשפוז ותיבחן מחדש פעם בשנה. ילד נכה שנמצא באומנה אינו זכאי לקבלת קצבת ילד נכה אלא במקרה שהוא מונשם.

במשפחות להן שני ילדים שנמצאו זכאים לגמלת ילד נכה או יותר, ישולמו 50% נוספים עבור כל ילד.

רשימת הלקויות המזכות בקבלת גמלת ילד נכה היא ארוכה וניתן למצוא אותה במלואה בעמוד הייעודי באתר הביטוח הלאומי. חשוב לדעת כי ילד הסובל ממספר לקויות יוכל לקבל את הקצבה שנקבעה כגבוהה יותר מבין הקצבאות לכל לקות. הנה רשימה חלקית של מאפיינים שעשויים לזכות בקבלת גמלת ילד נכה:

  • תינוקות הזקוקים להשגחה על מנת למנוע מצבים מסכני חיים באופן חריג ביחס לגילם (למשל: תינוקות שסובלים מגיל לידה מהפסקות נשימה)
  • תינוקות מגיל 91 ימים הנדרשים לטיפול רפואי קבוע או יוצא דופן
  • ילדים עד גיל 3 הסובלים מעיכובים התפתחותיים
  • ילדים מגיל 3 ומעלה שאינם מסוגלים לבצע באופן עצמאי פעולות בסיסיות (כמו להתלבש, לאכול, לשמור על היגיינה וכדומה)
  • ילדים שאובחנו עם לקות ראייה או עם לקות שמיעה
  • ילדים מגיל 91 ימים הסובלים מבעיות פסיכיאטריות מאובחנות, כמו פסיכוזה
  • ילדים מגיל 91 ימים שאובחנו על רצף האוטיזם
  • ילדים שאובחנו עם תסמונת דאון
  • ילדים הזקוקים לסיוע בתקשורת

שיעורי הקצבה והזכאות של קצבת ילד נכה

כמו במקרים של קצבת נכות אצל מבוגרים, גם אצל ילדים גובה הקצבה נקבע על פי מאפייני הילד ומצבו. שיעורי גמלת ילד נכה נקבעים לפי חמש מדרגות קבועות, הנה פירוט קצר על כל מדרגה:

קצבת ילד נכה בשיעור 50%

ניתנת לילדים הזקוקים להשגחה חלקים בשל רשימת מחלות ומצבים המפורטת באתר הביטוח הלאומי, ביניהן: הפרעת קשב וריכוז, אלרגיות מסכנות חיים, ונוספים. הציון במבחן התלות בין 5 ל – 7 נקודות. סכום גמלת ילד נכה בשיעור זה עומד, נכון לשנת 2023, על 1,676 ₪. ילדים הסובלים משלוש עילות לזכאות לגמלת ילד נכה בשיעור של 50% זכאים לקצבה בשיעור של 100%. 

קצבת ילד נכה בשיעור 100%

ניתנת לילדים בעלי עיכוב התפתחותי ניכר, הזקוקים להשגחה מלאה במשך מרבית שעות היממה והנדרשים לטיפול רפואי תדיר. ילדים כאלה עשויים להיות ילדים על הרצף האוטיסטי, ילדים עם ירידה קבועה בשמיעה של 45 דציבלים ומעלה, ילדים עם לקות ראייה משמעותית, ועוד. 

סכום גמלת ילד נכה בשיעור זה עומד, נכון לשנת 2023, על 3,295 ₪. ילדים הסובלים משתי עילות לקבלת גמלת ילד נכה בשיעור זה יקבלו קצבה בשיעור של 112%, ילדים הסובלים משלוש עילות לקבלת גמלה בשיעור 100% יקבלו קצבה בשיעור של 188%.

קצבת ילד נכה בשיעור 112%

ילדים שציונם במבחן התלות בין 8 ל – 9 נקודות, הנסמכים במידה רבה מאוד על טיפולם של אחרים או כאלה שיש להם שתי עילות זכאות כאשר כל אחת מהעילות מזכה ב – 100% קצבה. סכום גמלת ילד נכה בשיעור זה עומד, נכון לשנת 2023, על 3,882 ₪. 

קצבת ילד נכה בשיעור 188%

קצבת ילד נכה בשיעור של 188% ניתנת לילדים שהם תלויים לחלוטין בטיפול מטעם גורם חיצוני, עם ציון של 10-12 נקודות במבחן התלות. במקרים לדוגמה הם ילדים מונשמים, ילדים שיש להם צורך ביותר מאשר מטפל צמוד אחד, או ילדים הזקוקים לטיפול רפואי קבוע. ילדים הסובלים משלוש עילות זכאות של 100% כל אחת, יקבלו קצבה בשיעור זה. סכום גמלת ילד נכה בשיעור זה עומד, נכון לשנת 2023, על 6,194 ₪. 

קצבת ילד נכה בשיעור 235%

זוהי דרגת זכאות חדשה יחסית, שנוספה בשנת 2022 והיא נקבעת עבור ילדים שצברו 13 נקודות ומעלה במבחן התלות, הם תלויים לחלוטין בסיוע ואינם עצמאיים כלל, והם צורכים טיפולים רפואיים באופן קבוע. סכום גמלת ילד נכה בשיעור זה עומד, נכון לשנת 2023, על 7,873 ₪. 

מהו מבחן תלות הנדרש לקביעת אחוזי הנכות?

מבחן תלות בודק את יכולתו של הילד לבצע פעולות בסיסיות לפי גילו, כמו להתלבש באופן עצמאי, לאכול לבד, להתקלח או להתנייד. המבחן נערך בדרך כלל לילדים מגיל שלוש ומעלה (והוא אינו נערך לתינוקות ופעוטות מתחת לגיל שלוש, אם כי עשויה להיערך בדיקת התפתחות כללית על ידי איש מקצוע). ציון מבחן התלות ניתן בנקודות, כאשר כאמור החל מצבירת חמש נקודות במבחן זה, נקבע כי הילד נדרש לטיפול מיוחד וזכאי לקבלת קצבת ילד נכה. 

הטבות נוספות וזכויות למקבלי קצבת ילד נכה

ההורים המטופלים בילד מוגבל נדרשים לעיתים למאמצים גדולים לטובת הטיפול בו, ולכן, רשימת מוסדות מציעה הטבות וזכויות עבור מקבלי גמלת ילד נכה. הנה פירוט חלקי של ההטבות והזכויות עבור מקבלי קצבת ילד נכה: 

  • קצבת ניידות: קצבת ניידות היא קצבה הניתנת למי שמוגבל ביכולתו להתנייד בכוחות עצמו (בנהיגה ברכב) לטובת מימון תחבורה ציבורית. אמנם, ילד מוגבל אינו מי שאמור לנהוג בכוחות עצמו וביחד עם זאת, ברור כי ישנה מגבלת ניידות גם עבור הילד וגם עבור המטפלים שלו על פי מגבלות הנכות. לכן נקבע כי כשמוגבלות הניידות של הילד עולה על 75% וכאשר הילד עושה שימוש בכיסא גלגלים, הוא יהיה זכאי לתשלום קצבת ניידות בנוסף לגמלת ילד נכה.
  • הנחה בתשלומים עבור מכשור רפואי: ילדים הסובלים ממוגבלות נדרשים לעיתים למכשור רפואי יקר בזמינות גבוהה, כמו מד  רוויה (מד סטורציה), מכשיר הזנה או מכשור רפואי נוסף. מקבלי גמלת ילד נכה זכאים לרכוש מכשור רפואי לפי הצורך בהנחות משמעותיות.
  • פטור מתשלומים עבור שירותי קופת חולים: מקבלי גמלת ילד נכה זכאים לפטורים שונים, למשל מתשלומי השתתפות עצמית עבור ביקורים אצל רופאים מקצועיים ועבור שירותי טיפול.
  • תג חניה לנכה: על פי מאפייני הנכות ואישור על מוגבלות בניידות, ניתן להשיג תו חניה לנכה עבור עד שני רכבי המשפחה המשמשים את הילד המוגבל ותשלום של אגרת רישוי מופחתת (ע"ס 27 ₪ בלבד). על פי החוק, תג החניה הוא תקף רק כאשר הרכב משמש את הילד, כלומר – לא ניתן להשתמש בתג בנסיעות שאינן כוללות אותו.
  • מוסדות חינוך מותאמים או סייע אישי: ילדים הסובלים מלקויות, מוגבלויות ונכות הם זכאים לעיתים לתנאים שונים במסגרות החינוך, כולל מוסדות חינוך ייחודיים, הסעות אל וממוסדות החינוך במקרה שהמוסד המתאים לצרכיו של הילד נמצאים במרחק רב מן הבית, ו/או סייע אישי המתלווה אל הילד במשך כל שעות הלימודים שלו במוסד החינוכי.
  • העסקת עובד זר: ילדים המקבלים גמלת ילד נכה עשויים להיות זכאים לסיוע של עובד זר לפי קריטריונים מסויימים (כמו שיעורי הנכות או מספר הילדים המקבלים קצבת ילד נכה באותה המשפחה).
  • הבטחת הכנסה להורה או למטפל: במקרים מסויימים, הורים או אפוטרופוסים הנדרשים לטיפול שוטף בילד בעל נכויות מגבילות, ואינם יכולים לעבוד בשל כך, יהיו זכאים לקבלת קצבת הבטחת הכנסה.
  • הנחות בתשלומי מיסים: רשויות שונות מעניקות הטבות והנחות למקבלי קצבת ילד נכה, כמו למשל הנחות בחשבון החשמל, המים והארנונה, הנחה בתשלום מס רכישה, ועוד. כדאי לברר מול הרשויות והמוסדות השונים בנוגע להנחות והקלות.

תהליך הגשת התביעה עבור גמלת ילד נכה

לטובת קבלת קצבת ילד נכה יש להגיש טופס "תביעה לגמלה לילד/ה נכה" (טופס בל 7821). את הטופס יש להגיש באופן מקוון באתר הביטוח הלאומי; בדואר, בפקס או בתיבת השירות של סניף ביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים; או באופן ידני בביקור בלשכת הביטוח הלאומי. בכל אופן, יש לשלוח את הטופס בליווי כל המסמכים הרלוונטיים. המסמכים שיש לאסוף ולהגיש בתביעה הם למשל:

  • סיכומי מחלה של הילד מהשנה האחרונה
  • סיכומי כל הטיפולים הרפואיים שעבר
  • מסמך רפואי עדכני המפרט את מצבו הרפואי והבריאותי של הילד נכון ליום הגשת התביעה
  • אישור לימודים או השתתפות במסגרת חינוכית אם יש כזה (אל הטופס מצורף נספח שיש להגיש למנהל המוסד החינוכי לחתימה). 
  • בטופס עצמו מפורטים מסמכים להגשה לפי סיבת הגשת התביעה והנכות ממנה סובל הילד. 

לאחר הגשת הטופס, ייקבע בדיון אם יש צורך לזמן את הילד לוועדה רפואית, או שניתן לקבוע את אחוזי הנכות שלו על פי המידע העולה מן המסמכים, ללא וועדה רפואית. אם ההחלטה לקבוע לילד זכאות ללא וועדה רפואית – ניתן במידת הרצון לערער על החלטה זו בתוך 45 ימים ולבקש זימון לוועדה רפואית בהשתתפות הילד. 

הוועדה הרפואית נערכת לפי גילו והיכולות של הילד. ניתן לבקש להוציא מן הבדיקה פעילויות שהילד מבצע באופן עצמאי ושוטף. 

הוועדה מוסרת את החלטתה בנוגע לילד בתוך עד 45 ימים מיום קיום הוועדה. הזכאות שנקבעה לילד עשויה להיות זמנית (במידה ויש סיבה להניח כי מצבו של הילד עשוי להשתנות) או קבועה. אם הזכאות שנקבעה היא זמנית, לקראת סוף תקופת הזכאות יהיה צורך לשלוח מסמכים עדכניים על אודות מצבו הבריאותי של הילד על מנת לחדש את התביעה. 

קבלת הקצבה

קצבת ילד נכה מועברת אל חשבון ההורה או האפוטרופוס (על פי פרטי חשבון הבנק שנמסרו בטופס התביעה) בכל 28 לחודש, כמו כל קצבה אחרת המשולמת על ידי הביטוח הלאומי. במקרים של צורך בתשלום רטרואקטיבי, כאשר המחלה או הנכות של הילד התקיימה הרבה לפני הגשת התביעה, ניתן לקבל תשלום רטרואקטיבי עד שנה אחורה מיום הגשת התביעה. 

מבקשים להגיש תביעה לקצבת ילד נכה? אל תעשו זאת לבד!

מגן זכויות מתמחים בליווי לקוחות למיצוי מלוא זכויותיהם מול הביטוח הלאומי ומוסדות נוספים. נשמח לסייע לכם באיסוף המסמכים, בהגשת תיק מדויק בתביעת גמלת ילד נכה, ובבחינת צעדים נוספים למיצוי הזכויות, ההטבות וההקלות המגיעות למשפחה לפי המצב. אנחנו יודעים שהטיפול בילד בעל מוגבלות דורש הרבה מן המשפחה, ואנחנו כאן על מנת לעזור לכם לקבל את כל הסיוע המגיע לכם – פנו אליהו עכשיו, ונשמח לעמוד לרשותכם!